2009. augusztus 4., kedd

Használati utasítás - Apuhoz

Tisztelt Belgyógyászat!
Kedves Gyógyítók!

Köszönöm, hogy édesapám Önöknél gyógyulhat! Hogy ez a folyamat a legideálisabb legyen és a mellékhatásokat a minimálisra szoríthassuk, röviden bemutatom Aput.
Édesapám szerencsére jó szellemi kondícióval rendelkezik. Kedvelt napi elfoglaltságai közé tartozik a könyvek és az újságok olvasása valamint keresztrejtvények fejtése. Tisztában van a politikai és a közéleti eseményekkel. Ha kérdezik, véleményét nem rejti véka alá.
Remek humora van, amit sokszor félreértünk, mivel nagyon szeret csipkelődni. Ezt valószínüleg a kórházban sem fogja felfüggeszteni, ezért könnyen válhatnak Önök is céltáblává. Kérem, ezért ne haragudjanak rá!
Mivel rettentő érdeklődő, szereti, ha elmagyarázzák neki, hogy éppen mi történik körülötte és mit miért csinálnak vele. Erre igényt tart majd Önöknél is. Mindazonáltal erősen nagyothalló, ezért kérem hangosan beszéljenek hozzá! Viszont el kell találni a megfelelő hangerősséget, mert könnyen ordibálásnak veheti az emeltebb hangot és akkor megsértődik. Az éles hangokra és zajokra allergiás egyébként.
Ha megsértődik, magába gubózik és duzzog. Képes akár két hétig is szótlanul ellenni. Harapófogóval kell kihúzni belőle mindent. Még azt is eltűri olyankor, ha saját magát hozza hátrányos helyzetbe. Aktuális problémájáról /fájdalom, rosszullét stb./ sem nyilatkozik ebben az állapotban, tehát nem szabad elhinni, ha az érdeklődő kérdésre azt feleli, hogy jól van.
Mivel nyolcvan éves lesz egy hónap múlva, volt ideje kialakítania a napi ritmusát. Ehhez görcsösen ragaszkodik, mert az élete így kerek és biztonságos. Feltehetőleg ez a rend itt, az osztályon fel fog borulni, így nagy az esély, hogy ez aput meg fogja viselni. Ám, ha megfelelően tájékoztatják a történésekről, rövid időn belül alkalmazkodik az új helyzethez, de ebben az új helyzetben is meg kell találnia a rendszert és a rendszerességet.
Ez azért is fontos, mert ha nem az elképzelése szerint és a szokott módon folynak a dolgok, pszichés alapon is befullad.
Nagyon hálás minden jó szóért, ámbár büszkesége nem engedi, hogy a háláját egy rövidke köszönömön kívül egyéb módon is kifejezze. Szerinte a túlzott érzelemnyilvánítás nem férfias dolog, ahogy soha életében nem nyalt fagylaltot nyilvános helyen és esőben sem használt esernyőt.
Az étvágya kitűnő. Szereti a gyümölcsöt, a jégkrémet és a sütit. Kedvence a marhapörkölt. Tudja, hogy ezek jó részéről most le kell mondania, bár eddig a kórházi koszt is ízlett neki - van tapasztalata belőle bőségesen. Emiatt tehát nem aggódunk.
Azért annyit megjegyeznék, hogy a teát kizárólag hidegen fogyasztja. Tejet, tejeskávét és kakaót utoljára 1945-ben ivott, vagyis kicsi az esély rá, hogy újra megteszi. A többi tejterméket szereti.
Szereti, ha a keresztnevén szólítják, nem csupán bácsizzák.
Megríkatni Anyu fényképével lehet. De elérzékenyül a saját, szépen eltervezett temetésétől is. Szerinte nagyon méltóságteljes lesz és megható. Köztünk szólva, szerintem nagyon élvezi, amikor látja rajtunk, hogy ezzel a témával nálunk kiveri a biztosítékot.
Mindahányszor kórházba vonul, a lelkünkre köti, hogy meg ne látogassuk. Úgyhogy ne csodálkozzanak, ha óránként megkérdezi, nem kereste-e valaki, mert természetesen vérig sértődne, ha betartanánk a látogatási tilalmat.
Az emésztésével van némi probléma. Hashajtót szed aszaltszilvával. Alkalmazásuk úgy kétnaponta eredményhez is vezet.
Pár hónapja lágyéksérve lett, ez némiképp nehezíti az életét, életünket.
Nagyon szereti sajnáltatni magát, ezért naponta elmondja, hogy úgy érzi, már nincs sok hátra az életéből. Ugyanakkor átlagot számolt szülei és nagyszülei életkorából és arra jutott, hogy van még tizenkét éve. Ezért újabb ingek, pólók, nadrágok vásárlására adott utasítást.
Ha már itt tartunk. Az öltözködésére kínosan ügyel. Kizárólag színben harmonizáló ruházatot hajlandó hordani. A pizsamájához mellékeltük a megfelelő zsebkendőket, ugyanis elvből nem használ papírzsepit.
Biztosan el fogja mondani, hogy csak azért egyezett bele a kórházi kezelésekbe, mert szeretné megérni a szeptember 27-ét. Ugyanis akkor nagy születésnapi bulit szeretne tartani. Jó, ha ilyenkor mindenki gratulál neki és biztosítják afelől, hogy még a 85-et is meg fogja érni.
Tisztában vagyok vele, hogy Apu nem egy könnyű eset.
De szeretem, mert kősziklaként állt mögöttünk. Szeretem, mert Anyuval tisztességgel felneveltek. Szeretem, mert nagyokat nevetünk és sírunk együtt.
Szeretem minden esendőségével együtt. Tisztelem, hogy a sok veszteség ellenére méltóságát és emberi tartását meg tudta őrizni.
Kérjük, vigyázzanak rá! Az öcsémnek és nekem már csak ő van. S nagyon szeretnénk, ha még sokáig ugrathatna bennünket!

Gondos odafigyelésüket előre is köszönöm:

V. G. Bea

(Az írás kelte: 2007. augusztus.
Örömmel jelentem, hogy Apu cseppet sem változott. Csak az étvágya lett jobb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése